Over Marjolein

Slimmer Visueel Werken. Simpel. Helder. Zichtbaar.

Zou het niet geweldig zijn als jij doelgericht en eenvoudig zou kunnen werken aan dat wat belangrijk is? Dat je makkelijker samenwerkt, met aandacht, focus en plezier? Meer bereiken, met minder moeite?

Dat kan. Door je visuele vermogen te ontwikkelen, visuele tools te gebruiken en zichtbaar te maken waar het in jouw werk of met jouw team echt om gaat.

Ik noem het slimmer visueel werken: meer bereiken door de essentie in beeld te krijgen en te houden. En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Maar eerst: waar gaat het mis?

Onze focus ligt zó op taal en woorden, dat we elkaar niet meer goed begrijpen. We oefenen ons in steeds meer en betere woorden te vinden om duidelijk te maken wat we bedoelen, maar raken uiteindelijk verder van elkaar verwijderd. De energie die je dan steekt in je werk gaat in de verkeerde dingen zitten.

Terwijl je met behulp van visuele tools en skills

  • sneller tot de kern kunt komen,
  • elkaar beter begrijpt,
  • meer ideeën kunt ontwikkelen en
  • meer creativiteit en energie vrijmaakt om dingen voor elkaar te krijgen.

We zijn vergeten hoe…

Maar we kunnen het allemaal. Toen we klein waren maakten we tekeningen (van krassen via streepjes naar koppoters) om de wereld om ons heen te duiden. We snapten onszelf, en de rest snapte ons. Tot tekenen tot iets esthetisch werd verheven. Het moest mooi zijn. Iets voorstellen. En tegelijk leerden we schrijven, lezen. Daar staken we enórm veel tijd in. Woorden werden de norm. Terwijl we met beelden zoveel meer en sneller konden verduidelijken.

Ik pleit niet voor het afschaffen van woorden. Ik pleit voor het opnieuw ontdekken, ontwikkelen en inzetten van het visuele vermogen dat we allemaal in ons hebben. Omdat we dan met veel minder moeite en met veel meer plezier met elkaar kunnen samenwerken en communiceren.

Wil je weten hoe je slimmer en visueler kunt (samen)werken? Ik leer je dat.

  • Met eenvoudige en praktische tips die je zelf kunt toepassen in je dagelijkse werk.
  • Met SparSessies om oplossingen en nieuwe invalshoeken te bedenken voor je individuele of teamvraagstukken.
  • Met trainingen en workshops rond Visueel SamenWerken, via De Betekenaar.

En wil je het niet ‘selluf doen’ maar ervaren, of inzetten? Dan kun je bij mij of mijn collega’s bij De Betekenaar terecht voor animaties, visuele verslagen, visuele concepten en visual templates.

Wie ben ik?

Mijn naam is Marjolein van Braam Morris. En ik heb een missie.

Ik wil graag dat we onze schaarse tijd, energie en aandacht besteden aan dingen die er écht toe doen. Dat we stoppen met ons leven ‘on hold’ te zetten, omdat we denken dat we er later als we groot zijn / tijd hebben / de Staatsloterij hebben gewonnen wel aan toe zullen komen.

Ik geloof in het helder voor ogen hebben en houden wat belangrijk is. Waar ons leven, ons werk, ons groeiproces om draait. En ik weet dat lang niet iedereen weet hoe dat voor elkaar te krijgen.

Ik denk dat het anders kan. En ik denk te weten hoe je dat kunt doen.

Het begint met helderheid. Helderheid over wat je nou eigenlijk belangrijk vindt. Hoe je het voor je ziet. En leren dat voor ogen te houden in je dagelijks werk (en leven). Voor jezelf, maar vooral ook met je team.

“Met ons Management Team hebben wij een Workshop Tekenen bij De Betekenaar in hun Visual Lab gevolgd. In deze creatieve omgeving werden wij flink uitgedaagd om anders naar elkaars en naar eigen talenten te kijken. Dankzij de workshop maken wij beter gebruik van de kwaliteiten van ieder MT-lid. Dit komt de onderlinge samenwerking ten goede en zorgt voor betere resultaten.”

Visual practitioner

Iets helder in beeld krijgen en houden, doe je niet alleen maar met woorden. Sterker nog: ik wéét dat woorden vaak niet toereikend zijn. Als je beeld gebruikt bij wat je doet, verwerk je informatie beter, begrijp je elkaar eerder en wordt de essentie zichtbaar. Dat maakt je werk én je leven een stuk makkelijker en mooier.

“Actiejaarplanning gemaakt met dank aan de tips van Marjolein. Jippie, overzicht!” Chiara van den Berg, Gangmakerij

Verbeelden doe ik als Visual Recorder in het team van De Betekenaar. Veel zaken worden structureel te complex en ingewikkeld gemaakt, terwijl het soms zo simpel is. De Betekenaar maakt daarom zichtbaar waar het om gaat, omdat we geloven dat je energie moet steken in zaken die er toe doen. Wij helpen organisaties om samen op een visuele manier tot de kern te komen, zodat je elkaar beter begrijpt en meer voor elkaar krijgt. Wij maken zichtbaar waar het nou eigenlijk om gaat.

“Het enthousiasme en de tastbaarheid waarmee ze de rode draad vertaalt in beelden, zorgen voor zulke mooie reacties van onze deelnemers. Zij dienen de boodschap door te vertalen naar zo’n 500 personen door het hele land. Het visuele verslag van onze werkconferentie zorgt ervoor dat dit makkelijker gaat. Het is een tekening waar wij op terug kunnen vallen en waar we elkaar aan kunnen herinneren.” Mariska Plomp, programmamanager

Naast Visual Recorder ben ik ook Visual Facilitator bij processen, dialogen en ontmoetingen, waar kennis, inspiratie, expertise en sociale overwaarde worden gedeeld en ingezet. Daar waar gewerkt wordt naar een resultaat, help ik door het proces visueel te begeleiden. Voor een zichtbaar en helder eindresultaat.

leefnu!

Maar ik heb ook andere dromen.

Ik droom zelf van een wereld waarin iedereen doet waar zijn of haar hart naar uitgaat, ongehinderd door angst, twijfels of gebrek aan vertrouwen. Dat dat binnen ieders bereik ligt, staat voor mij buiten kijf.

We zijn ongekend krachtig en bijzonder, en we beschikken over zóveel mogelijkheden; als we maar zien welke dat zijn en hoe we die kunnen benutten wordt het leven onwaarschijnlijk rijk. Daarom heb ik me als ambassadeur verbonden aan leefnu!, vanuit de diepe wens om mensen te helpen hun visie, missie, dromen, talenten en kansen met elkaar te verbinden en te realiseren. Kan ik je daarbij helpen?

Hartelijks,

handtekening marjolein

 

 

 

 

 

Over Marjolein
Marjolein van Braam Morris

Meer weten?

Een kop koffie/thee drinken? Neem dan contact met mij op.

Weten hoe ik ben geworden wie ik ben? Lees dan mijn microbusinessstory.

aboutme